DEFERME Ludovicus

 

Foto genomen amper 4 maanden voor zijn overlijden.

 

                                                                Bidprentje: Nicole Deferme

Burgerlijk:

Geboren: 31-01-1894

Geboorteplaats: Meldert

Woonplaats: Schuilenbroek 19, Meldert

Vader: Pieter Jan (landbouwer)

Moeder: GUEDENS Paulina

WOI: krijgsgevangen Cassel, Duitsland

Overleden: 12-01-1917

Leeftijd: 23 jaar

Plaats: Cassel, Duitsland

Doodsoorzaak: ziekte

Geboorteakte:

 Bevolkingsregister Meldert 1910 - 1920:

Ludovicus was de derde van van 8 kinderen.

 

Krijgsgevangen:

Overlijdensakte vanuit Duitsland

 

Vertaling sterfteakte: Brussel 22 maart 1923

Overlijdensakte in bevolkingsregister Meldert

Gevangenenkamp Niederzwehren, Cassel, Duitsland

Waarom net Deferme Ludovicus krijgsgevangen werd is mij nog onduidelijk.

Er is niet zo veel geweten over het gevangenenkamp in Niederzweren.

Momenteel probeer ik hieromtrent meer gegevens te verkrijgen.

Een inwoner van Niederzweren schreef ooit wat hij wist over het gevangenenkamp.

Hier de vertaling:

Vanwege de vele veldslagen in Frankrijk, België en Rusland hadden we een groot aantal gevangenen meegenomen. Deze werden nu in gevangeniskampen geplaatst. Er was er ook een in de buurt van mijn woonplaats. In Niederzwehren, twee uur van Kassel, werd direct na de oorlog een gevangenkamp opgezet. Je kon het van op afstand zien, omdat het op een heuvel ligt. Dit gebied was eerder ongebruikt. Het gevangenkamp was voorlopig alleen opgezet voor 20.000 gevangenen. Later werd het opgezet voor 30 duizend. Het hele gevangenkamp is omgeven door een drievoudig hek, waarvan het midden 's nachts elektrisch is opgeladen, zodat geen gevangenen ' s nachts heimelijk het kamp kan verlaten. Omdat er een tekort aan arbeiders was, moesten ze de bouw van het hekwerk zelf doen. 

Toen dit werk was gedaan, moesten ze de barakken bouwen, waarvan sommige van hout of canvas waren. Nadat alles  was opgezet, werden er de gevangenen ondergebracht. De barakken werden al snel onvoldoende; omdat er elke dag nieuwe gevangenen bijkwamen. Er moesten dus nieuwe barakken worden gebouwd zodat het gevangenkamp al snel op een stad leek. Opdat de gevangenen niet in het geheim konden ontsnappen, werden ze bewaakt door landwachten. Deze waren allemaal op een afstand van 100 m met een geladen geweer en bajonet. Omdat niet alle gevangenen in het gevangenkamp kunnen worden tewerkgesteld, werken sommigen in fabrieken, anderen met boeren. Ze kregen  elke dag 0,30 M. Maar de gevangenen vinden ook allerlei banen in het gevangenkamp. Dus een groot deel van het kamp nabij het gevangenkamp moest worden ontmanteld.  Anderen moesten water dragen, anderen moesten de barakken schoonmaken, anderen moesten helpen koken in de keuken, anderen moesten zich nog wassen.

Het eten van de gevangenen is erg goed. Ze krijgen precies dezelfde hoeveelheid brood als onze soldaten. Ze krijgen zelfs vlees op zondag.  Vooral voor de beeldhouwers en muziekartiesten. De gevangenen geven zelfs concerten om hun kameraden te vermaken. Zelfs de schilders en beeldhouwers zijn verzorgd en er zijn speciale ruimtes ingericht waarin ze hun kunst kunnen oefenen. Er is zelfs een boekencollectie voor hen opgezet zodat de gevangenen worden vermaakt. Opdat de gevangenen nu ook met hun familieleden kunnen communiceren, mogen ze ook brieven naar huis sturen. Hieruit kunnen we zien dat onze gevangenen in Duitsland het niet slecht doen.

                                                                         De buitenwacht

 

Uit bovenstaande documenten kunnen we afleiden dat Ludovicus aan een ziekte (waarschijnlijk typhus) is overleden.

Zijn lichaam werd na de oorlog niet gerepatrieerd.

Waar hij precies begraven ligt en of er nog een graf bestaat moet nog onderzocht worden.

 

                            SCHADEVERGOEDING

Na de oorlog wordt er door vader een schadevergoeding aangevraagd  voor zijn zoon bij de Rechtbank van Oorlogsschade te Hasselt.

Op 8 november 1920 is er een uitspraak waarbij beslist wordt om GEEN schadevergoeding aan de familie toe te kennen!

Doorop schrijft vader op 21 november 1920  onderstaande brief naar de rechtbank met een motivering om toch aanspraak te kunnen maken op een vergoeding.  

Helaas wordt er geen gevolg aan gegeven...

                                            Vertaling

De ondergetekende Deferme Pieter Jan, landbouwer te Meldert heeft hierbij de eer beroep in te stellen tegen het vonnis van de Rechtbank van Oorlogsschade te Hasselt uitgesproken den 8 november 1920 waardoor zijnen aanvraag tot schadevergoeding werd verworpen uit hoofde van wegvoering van zijn zoon Louis Deferme, in Duitsland overleden op den 12 januari 1917.

Hij mocht u doen opmerken dat de winning die hij uitbaat hun slechts ten dele toebehoort.

Deze eigendom werd verkocht in den loop van den oorlogen bij de huurder, hij was dat verplicht, om niet zonder woning en zonder werk door hem en zijnen kinderen te geraken, het gehuurd goed te koopen. Daartoe moest hij dan voor 12.000 fr ontlenen.

Verder verzoekt hij u in acht te willen nemen dat hij als vader een waard is zonder sterke gezondheid en dat de moeder, Guedens Pauline, door ziekte en gebrekkelijkheden van allerlei aard onbekwaam is haar het nodig werk ener huisvrouw en landbouwster te verrichten.

Hij hoopt dat deze redens u te overhalen om tegen het uitgesproken vonnis terug te komen en er een gunstig gevolg aan zijn aanvraag tot schadevergoeding zal gegeven worden.

Meldert 22.11. 20

                                                                       Getekend; J Deferme

Liege le 23-11-20