INSTORTEN KERKTOREN

Gazet van Antwerpen 7-07-2006

Kerk van Meldert in Lummen volledig ingestort.

Voor zover bekend, raakte niemand gewond, maar de ravage is enorm. De toren van de kerk stond al langer scheef en werd zelfs de scheve toren van Meldert genoemd. In de kerk waren de voorbije jaren al voorlopige ingrepen gebeurd, er was sprake van een heuse restauratie maar zover zal het dus niet komen.

Ghouben

 

HBVL 7-07-2006 

Kerk van Meldert in Lummen volledig ingestort

De kerk van Meldert in het Limburgse Lummen is volledig ingestort. Voor zover bekend, raakte niemand gewond, maar de ravage is enorm. Toch worden voor de zekerheid speurhonden ingezet. Het is de scheve toren die het begeven heeft en een groot stuk van de kerk in zijn val verwoestte.

Er waren sinds donderdag aan de kerk herstellingswerk en bezig om de toren te beveiligen. De arbeiders die bezig waren met de herstellingen, konden tijdig ontkomen.

De toren van de kerk stond al langer scheef en werd zelfs de scheve toren van Meldert genoemd. In de kerk waren de voorbije jaren al voorlopige ingrepen gebeurd, er was sprake van een heuse restauratie maar zover zal het dus niet komen.

De voorbereiding van de restauratie van de kerk, sinds 1971 beschermd monument, was al een tijdje bezig. In 1995 begonnen enkele muren te scheuren. In de ondergrond zit een harde laag ijzersteen zit die licht afhelt in de richting van Lummen. Door een structuurwijziging in de grondlaag tussen die harde steenlaag en de fundamenten van de kerk, is de tussenlaag heel zacht naar beneden geschoven. Dit probleem was al in 2004 bekend, maar toen was er nog geen sprake van instortingsgevaar.

Ghouben

 

Nieuwsblad:  11-07-2006

Radioactieve haan van kerktoren verdwenen

 In de Lummense deelgemeente Meldert is gistermorgen vastgesteld dat de haan van de ingestorte kerktoren door onbekenden werd meegenomen. Op de haan van de Sint-Willebrorduskerk stond een bliksemafleider van het type Combinator 23 waarvan de drie horizontale pinnen een radioactieve bron bevatten.

Werklui van de gemeentelijke diensten van Lummen stelden de diefstal vast net voor een gespecialiseerde firma de radioactieve bron kwam ophalen. De haan van de kerktoren kwam in een weide naast de kerk terecht toen vrijdag de kerktoren naar beneden donderde. Sedertdien zijn al tientallen ramptoeristen naar de brokstukken van de toren komen kijken.

De lokale politie en het gemeentebestuur van Lummen vragen aan diegene die de haan en de bliksemafleider heeft meegenomen om voorzichtig te zijn. Een langdurig verblijf in de onmiddellijke omgeving van de bliksemafleider zorgt voor een blootstelling aan externe straling. De straling neemt sterk toe naargelang men korter bij de bron staat. Op afstanden van drie tot vijf meter wordt de blootstelling verwaarloosbaar.

Er wordt gevraagd om het toestel niet te manipuleren of te demonteren want dan is de kans op radioactieve besmetting voor de demonteerder en voor personen in de omgeving groot. Personen die de kerkhaan of de bliksemafleider gezien of gevonden hebben worden gevraagd om dit onmiddellijk te melden aan het gemeentebestuur van Lummen op het nummer 013-53.05.96. Mailen kan ook via bz@lummen.be. (ADH)

 

De Standaard 12-07-2006

Fietser vindt verdwenen haan en bliksemafleider

Foto: Yorick Jansens

EEN fietser vond gisterennamiddag in de Hemelrijkstraat in Lummen de verdwenen radioactieve haan van de ingestorte kerktoren van Meldert terug. De haan was samen met de bliksemafleider sinds maandagmorgen spoorloos.

Werknemers van de gemeentelijke diensten van Lummen stelden maandagmorgen vast dat de haan en de bliksemafleider verdwenen waren (DS 11 juli) . De torenspits kwam vorige week vrijdag bij de instorting van de Sint-Willebrorduskerk in de Lummense deelgemeente Meldert in een weide terecht. Omdat de bliksemafleider een radioactieve bron bevatte, zou een gespecialiseerd bedrijf de brokstukken maandagvoormiddag komen ophalen. Op het moment die mensen toekwamen, was het tuig weg.

Het gemeentebestuur van Lummen en de lokale politie verspreidden onmiddellijk een oproep met informatie over de mogelijke externe straling en het risico op radioactieve besmetting.

Zoals de meeste inwoners van Lummen had ook Guido Convents vernomen dat de haan was verdwenen. ,,Ik was de fiets van mijn vrouw aan het uitproberen in de rustige Hemelrijkstraat toen ik plots de haan zag liggen. Ik heb dadelijk mijn fototoestel bovengehaald en heb vervolgens de gemeente verwittigd. Omdat daar niemand opnam, heb ik de politie gealarmeerd. De haan lag op een goed zichtbare plaats vlak bij de ingang van een weide. Op die plaats passeren dagelijks veel fietsers'', vertelt de vinder.

De lokale politie kwam ter plaatse en sloot de Hemelrijkstraat af voor de toestromende nieuwsgierigen. Het tuig werd uit veiligheidsoverwegingen in een bestelwagen van de gemeente gelegd.

Er was een agent van het Federaal Agentschap voor Nucleaire controle aanwezig. Volgens hem was de radioactieve straling van de bliksemafleider op zich minder verontrustend dan de schilfertjes die mogelijk zouden loskomen. Er werd in de vooravond nog overleg gepleegd over de manier waarop de haan en de bliksemafleider op de veiligste manier konden weggebracht worden.

Ook burgemeester Roger Renders van Lummen (CD&V) kwam ter plaatse. ,,Ik vind het positief dat diegene die in het bezit van de haan en de bliksemafleider was, deze plaats uitkoos. Het gaat vermoedelijk om een inwoner die weet dat de haan hier snel zou opgemerkt worden. Ik raad die persoon aan om naar een dokter te gaan voor een preventieve controle.''

(adh)

 

De Standaard 13-07-2006

Kerk Meldert wordt vandaag gestut

De werkzaamheden aan de half ingestorte kerk in Meldert beginnen vandaag. De kerk zal in eerste instantie gestut en winddicht gemaakt worden. Daarna zal de gemeente contact opnemen met een aannemer om de brokstukken selectief op te ruimen.

Uit een overleg tussen de gemeente, de kerkfabriek en de dienst voor Monumenten en Landschappen is gisteren gebleken dat Monumenten en Landschappen de voorkeur geeft aan de restauratie van de kerk en aan de bouw van een nieuwe toren. Een andere optie was een volledig nieuwe kerk bouwen.

Een bedrijf uit Ingelmunster brengt vandaag dichtingen en stutten aan in de kerk om ze winddicht te maken en de kans op instorting bij een eventuele storm te verkleinen, zegt Frans Mentens van de kerkfabriek.

Foto: Laurens Bonneux

 

Nieuwsblad 30-05-2011

Heropbouw kerk van Meldert start op 14 juni

Nieuwe kerktoren kost een miljoen

Op 7 juli 2006 stortte de toren van de Sint-Willebrorduskerk van Meldert in elkaar, net op het moment dat er restauratiewerken aan de gang waren.

Vijf jaar later is alles in gereedheid gebracht om de renovatiewerken aan te vatten. Dat er nu pas begonnen kan worden met de heropbouw heeft verschillende oorzaken volgens Bruno Claes, communicatieambtenaar van de gemeente Lummen.

'Onmiddellijk na de instorting nam de kerkfabriek van Meldert een architect onder de arm. Omdat het dossier echter zo complex was heeft de gemeente de verdere afhandeling zelf in handen genomen. Twee jaar na de instorting kregen we dan een bouwvergunning, maar daarna bleef het wachten op de handtekening van minister Bourgeois. In december 2010 keurde hij uiteindelijk de restauratie goed.'

Beschermd monument

De Sint-Willebrorduskerk is een Romaanse kerk uit 1365, de toren zelf was ongeveer 300 jaar ouder. De kerk is een beschermd monument. Voor men aan de eigenlijke restauratie kon beginnen werd er een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd.

'Dat vooronderzoek gebeurde in maart en duurde enkele dagen. Er werd niet bijster veel gevonden, enkel de resten van een menselijk dijbeen, een nagel en een keramiek scherf', aldus Claes. 'We hoopten dat het hierbij zou blijven maar het Agentschap Ruimte en Onroerend Erfgoed had een andere mening. Hierdoor zal men nog eens 20 dagen de site verder onderzoeken. In totaal zal het archeologisch onderzoek zo'n 60.000 euro hebben gekost.'

De onderzoeken vallen samen met de eerste fase van de heropbouw vanaf 14 juni. De firma Corvers-Vranckx uit Laakdal, gespecialiseerd in de bouw van kerken en kerktorens, neemt deze werken voor haar rekening. De werken zullen ongeveer een jaar duren.

Nieuwe toren

'De nieuwe toren wordt een stalen constructie, waarvan de bekleding bestaat uit platen in dezelfde kleur als de ijzerzandsteen van de kerk. Zo past de nieuwe toren perfect in het geheel. De totale kostprijs van de restauratie zal dan 1.060.000 euro zijn, deels betaald door de gemeente. De rest van het bedrag wordt aangevuld met subsidies van de provincie en de Vlaamse overheid', besluit Claes.

 

HBvL 15-06-2011

Polen beginnen restauratie ingestorte kerk van Meldert

Foto: HBvL

Koster Dominique Porters is ondertussen niet te spreken over het feit dat de twee geredde kerkklokken toch niet meer zullen luiden na de restauratie.

Net als na de instorting van de toren op 7 juli 2006 daagden gisteren al heel wat belangstellenden op om de restauratiewerken te volgen. “Natuurlijk volg ik als inwoner van Meldert alles op de voet”, zegt Bony Suffeleers.

“Het zal nog wel even duren vooraleer de metselwerken aangevat worden. Ondertussen kunnen belangstellenden ook info over de kerktoren vinden tijdens de zoektocht die ik uitstippelde. Op het kerkplein hangen wat teksten met de historiek.”

Vier Poolse arbeiders sloopten gisteren al een deel van de oude kerkmuren. “De goede ijzerzandstenen en de oude vloer bewaren we”, aldus de onderaannemer.

“In een atelier zullen de oude vloertegels gepoetst worden. Na het slopen van twee muren gaan archeologen drie weken op zoek naar sporen van de oude kerktoren. Vroeger waren de kerken topkwaliteit, stevig. Maar hier precies niet. De bakstenen zijn precies pap.”

Koster Dominique Porters vindt het een grote schande dat de twee oude klokken niet meer zullen luiden.

“Ze hadden de instorting overleefd, maar de nieuwe metalen toren zou het gewicht van de luidende klokken niet kunnen dragen. Maar onze klokken zwierden al 20 jaar niet meer. Met een hamer werd het uur geluid. Ze hebben vijf jaar tijd gehad om alles goed te plannen en een kerktoren zonder klokken, dat heb ik nog nooit gezien.

HBvL 10-07-2011

Archeologen ontdekken 12 skeletten onder kerkje Meldert

 Twaalf skeletten, een graftombe van een welstellende inwoner van Meldert (Lummen) en sporen van een oudere, eenbeukige Romaanse kerk. Dat vonden archeologen de afgelopen twee weken tijdens opgravingen in de kerk van Meldert. De kerk wordt hersteld na de instorting in juli 2006.

De archeologen hebben drie weken tijd om de funderingen en een stuk van het ingestorte koor van de kerk van Meldert te onderzoeken. “Volgens geschreven bronnen dateerde de ingestorte kerktoren van Meldert uit de 13de eeuw, onze koolstofanalyses moeten dat nu bewijzen”, vertelt archeologe Vanessa Vander Ginst.

“In de kerk vonden we vlakbij de ingestorte toren de resten van een doksaal. Voor de bouw van de twee gemetste vierkante zuilen werden gerecupereerde bakstenen gebruikt. We ontdekten vier vloerniveaus en twaalf skeletten van volwassenen en kinderen die op vier verschillende lagen begraven werden. Ooit lagen ze aan de buitenzijde van de kerk, nadat het gebouw werd uitgebreid lagen ze volledig of soms zelfs gedeeltelijk in de kerk. Sommige skeletten waren volledig, andere verstoord. Vermoedelijk dateren ze uit de

Graftombe

“Erg interessant was een gemetste graftombe, die wijst op de betere status van de dode. Door het aanleggen van een ondergrondse koker voor centrale verwarming werd de grafkelder echter beschadigd. We vonden alleen de botten van de benen en planken van de eiken kist terug. Alle vondsten worden later door ons Studiebureau Archeologie bestudeerd in Tienen en op het einde wordt alle informatie gebundeld in een rapport”, besluit archeologe Vanessa Vander Ginst.

In de Lummense kerken werden tot aan de Franse revolutie de notabelen van het dorp begraven. Volgens koster Dominique Porters zou de graftombe misschien wel toebehoord hebben aan pastoor Mommen.

In het schip van de kerk van Meldert wordt niet gegraven, omdat dat deel tijdens de volgende werken toch niet verstoord zal worden. Van de fundering van de eeuwenoude toren blijft na de opgravingen niets meer bewaard. Nadat alles werd geregistreerd, wordt alles afgebroken voor de bouw van de fundering van de nieuwe toren. (Vranckx)

Archeologisch onderzoek:

Voor men met de bouw van een nieuwe toren werd begonnen moest er een archeologisch onderzoek gedaan worden op de fundamenten van de oude toren.

Veel werd er echter niet gevonden.

Op deze site vind je een zeer uitgebereid verslag van dit onderzoek.

http://www.studiebureau-archeologie.be/projects/Archeo%20Rapport%20061%20Bundel.pdf

 

 

Heropbouw:

Op deze site vind je een volledig verslag van de heropbouw van de kerktoren:

http://www.barchi.be/projecten/restauratie-st-willibrorduskerk-meldert/

Inwijding:

Een mooi verslag van de inwijding vind je hier:

https://curieuzeneuzemosterdpot.wordpress.com/tag/kerk-meldert/