Bouw van de eerste toren
In het begin was de kerk gewoon een kerk zonder zijbeuken en toren.
Onder De Voordt Nicolaus kwam er verandering in.
Ondertussen had de gemeente Meldert reeds drie jaren de "fiscaal" van Beringen, een ambtenaar van de Aartsdiaken van de Kempen, met geschenken weten te paaien, telkens hij er op aandrong de werken voor de bouw van de kerktoren op te starten. In 1666 begonnen een aantal inwoners dan toch met het kappen van stenen in de groeve van Kelberg. Maar helemaal opgebouwd werd de toren echter niet, want 10 jaar later, in 1676 drong de Aartsdiaken van de Kempen er nog steeds op aan om de werken aan de toren af te ronden. Tevergeefs, want er was geen geld: de gemeente zat tot over haar oren in de schulden omdat zij vooral te lijden had van rondtrekkende bendes, die steeds maar geld en goederen opeisten.
Ook door opeisingen van doortrekkende legers werd Meldert volledig geplunderd.
Na het sluiten van het Verdrag van Nijmegen in 1678 werden de verenigde legers ontbonden en kwam er eindelijk wat rust in onze dorpen. Maar niet voor lang echter: in 1683 moest Meldert opnieuw manschappen leveren voor een sterke burgerwacht in Kuringen en Tessenderlo.
Ondertussen werd de pastorij van Meldert, die helemaal vervallen was, hersteld en ook aan de kerk werden herstellingen uitgevoerd.
De Aartsdeken van de Kempen begon ook opnieuw brieven te schrijven, waarin hij aandrong op het voltooien van de kerktoren. Maar de gemeente was nog te arm, om deze kosten nu al te dragen en het is pas in 1715, vijftig jaar nadat men met de werken begonnen was, dat de spits op de toren kon gezet worden.
Ferrariskaart 1772. De toren is hier reeds aanwezig.
Rond de kerk nog het kerkhof.
Kaart van de buurtwegen 1841.
Ook hier staat de toren op maar nog niet de zijbouwen van de toren.
(bron: http://www.mbmeldert.be/geschiedenis - van - Meldert.
Overgenomen en vertaald uit het
"REGISTRUM ARCHIVALE PAROCHIAE de MELDERT" van EH Adolphe GIOT, pastoor in
1898, door Louis VRANCKX).