Arrazola de Onate Martinus Jozef
Maarten, Jozef Arrazola de Oñate, een Brusselaar die zijn studies afsloot aan de Universiteit van Leuven als Licenciaat in de rechten.
Hij overleed 26-11-1803 in de adellijke woning te MELDERT en zijn echtgenote, Elisabeth de Lardenois de Ville, volgde hem 9 jaar later in het graf. Zij lieten 10 kinderen na.
In 1765 maakte Karel-Antoon de l’ Ardennoy de Ville de Heerlijkheid Meldert over aan zijn dochter, Maria-Elisabeth, met eigenhandig geschreven testament, dat men echter slechts na zijn dood heeft gevonden. Op 9 april 1765 was Maria-Elisabeth gehuwd met Maarten–Jozef Arrazola de Oñate en daarom droeg haar vader de heerlijkheid over ter gelegenheid van dit huwelijk. Op 22 juli 1766 ondertekende Maarten-Jozef de overdracht voor de Edele Leenzaal van Kuringen.
Na de dood van Maria-Theresia van Oostenrijk, werd ons land bestuurd door Jozef II. Er volgde een lange sliert van onlusten : de Brabantse omwenteling; het Franse schrikbewind en de dwingelandij van Napoleon.
Maarten Jozef Arrazola de Oñate was de laatste Heer van Meldert. Onder zijn bestuur werd ons land een wingewest van de Franse Republiek. De privilegies van de adel werden afgeschaft en er kwam voor goed een einde aan het feodale tijdperk.
Op 10 januari 1770 werd de nieuwe schans openbaar verkocht door meester Gerad Aerts, notaris in Paal en toegewezen aan Wilbort Opheyde van Meldert mits het betalen van 315 gulden. De generaliteit van de schans telde toen nog slechts acht gezellen, waaronder Martin-Joseph ARRAZOLA de ONATE, Heer van Meldert.
In de verkoopakte liet de Heer van Meldert duidelijk vermelden dat het water of de “graeve” niet verkocht mocht worden en dat hij ten allen tijde deze grachten zou mogen zuiveren en de aarde “ binnenwaerts uitschieten op de schans”. Daarbij mochten de gezellen geen enkele hindernis plaatsen in of aan het water, er geen vuiligheid ingooien en beplanting op zes “voeten” van de oever moesten blijven.
Door een akte van 9 november 1816, verleden door notaris Bamps uit Lummen, komt de gracht als nalatenschap toe aan de kinderen van Alexandrina-Francisca Arrazola de Onate zoals blijkt uit de tekst “la fosse à l’entour du fort de Meldert, taxé à cent dix-huit francs cinquante centimes”
Bron: “REGISTRUM ARCHIVALE PAROCHIAE de MELDERT” van EH Adolphe GIOT, pastoor in 1898
Kerkelijk huwelijk te Meldert op 9 april 1766